Gurulós animáció

Az animáció  még azt a hatást kelti, mintha a bolygó gurulna a monitoron belul. Nemcsak szép, de segit megfigyelni az apró részleteket a korong kozepén, melyeket az ember nem venne észre egyedi képen, és a klasszikus animación pedig túl gyorsan mozognak.

Klaszikus animáció:

Gurulós animáció:

Tobbféle módszer van, amivel ossze lehet illeszteni a kepeket az ilyen animációkban. Én egy ilyen modszert hasznalok,  mert szerintem "tudós alapú" es tiszta, egyszeru es gyors. A módszer alapja, hogy ismerjuk a Jupiter rotációs idejet es ismerjuk a képek keszitési idejét. Igy ki tudjuk számolni, hány pixellel kell az egyedi kepeket jobbra vagy balra tolni, hogy elérjuk a kivánt hatást.

Az osszes képet, melykbol animació lesz megmérem is derotalom Winjuposban. Igy elérem azt, hogy a képek tokelesen centerben lesznek es a bolygo-egyenlito  is párhuzamos lesz a kép szélevel, úgyhogy guruláskor csak x tengelyben fog mozogni a korong. Winjupos derotalásnál ajánlom, hogy elég nagy fekete hátteret hagyjunk a korong korul, hogy legyen hely a bolygónak gurulni. Ebben a példában 15 egyedi kép  van, amibol lesz  az animáció. Már megjeloltem a "kozépsot", amelyik korul fog gurulni a bolygó  jobbra es balra.

Méresnel a Winjupos megmutatja nekem a bolygó pixel átmérot,

melyikbol kiszámolom a bolygo pixel keruletet (Planet perimeter) es az egyenlito pixel per perc sebességet. Mert tudom az egyedi kepek  keszitesi idejét (Astr. Time), amelyeket a Winjupos a képek nevében és elmentette, ki tudom számolni, hány perc van  az egyedi es a "kozepso" kép kozott. (delta time percekben). És így már csak meg kell szorozni a kettot (pixel per per sebességet es a delta time percekben), hogy tudjam hany  pixellel kell  jobbra vagy balra tolni a képeket. A táblázatban láthatóak a számítások:

A kiszámolt érték a képek tolódáshoz (delta px) egyben az x parameter trans x y funkcióhoz Iris programban. Az Iristol nem kell félni, egyszeru a dolog. Mindegyik képbeolvasás után elég beirni a parancsot (a kék mutató mutatja hová) trans x y,  ahol x a kiszámolt érték és y 0 (bolygó csak x tengelyben mozog). A legjobban ezen az animáción látni, hogy hogyan mukodik a dolog:

Ha ezt megcsináltam az osszes 15 képpel, nem kell már másat tenni,  mint  konvertálni a képeket .GIF formátumba és életre keltenni a gurulós animaciot barmelyik GIF animatorban. Én a  Microsoft GIF Animtort használom, ingyen van es teljesen megfelel.