Autostakkert2!

Emil Kraaikamp, holland amatórcsillagasz kiváló programja. Programot ITT lehet letolteni. Bevezetés helyett csak azt irom, hogy amiota az AS2!-t kipróbáltam, már máshol bolygós képeket nem raktam osze.

Az elindítás után így néz ki a program (2.3.0.8 verzió):

 

1. Videó vagy kepek sorozatának beolvasása

A videókat, amelyeket szeretnék feldolgozni kinyitom az  Open gomb megynomásával, vagy csak áthúzom a Frame View ablakba.A képek sorozotát is úgy lehet kinyitni, hogy megjelolom az osszeset es athúzom a Frame View ablakba. Ha az adott formátumú videót az AS2! nem tudja beolvasni, ajánlom VirtualDub programban konvertálni AVI-ra vagy képek sorozatára.

Baolvasás után a Frame View ablakban látom az elso képkockát.

Width es Height sliderekkel lekicsinyítem a képkockát minnél kissebbre, hogy gyorsabb legyen a feldolgozás.  Megéri azt a pár másodpercet rászánni, mivel így a feldolgozás sokkal gyorsabb lesz. Érdemes egérrel megállni a gombok felett, pár pillanat után kiugrik a hasznos leírás minden gombhoz.

A feldolgozási terulet lekicsinyitese után visszatérek a fo panelra. Mert nem a Hold vagy  a Nap terueletet dolgozom fel,  bejelolve hagyom a Planet lehetoséget. A Quality Estimator-t is úgy hagyom bejelolve hogy Gradient.


Edge lehetoség csak akkor hasznos, ha Merkúr- vagy Vénusz-videót dolgoznák fel. Segíthetek még a programnak azzal is, hogy megjelolom a látható korong peremét:

 

2. Analízis

Megnyomom az  Analyse gombot és hagyom a programot hogy kiértékelje és sorba rakja az osszes képkockát minoseguk szerint. Az analízis után a  program  ezt a grafikont mutatja meg:

Szurke firkabirka mutatja, hogy hogyan változott a kép minosége reális idoben. Ezen a példán látható,  hogy a felvétel kozepe es vége felé volt a legroszabb a seeing.  A zold csik azt mutatja,  hány kép érte el az adott minoséget. Ezen a példán látható, hogy csak néhany képkocka  minosége van 75%  felett, majdnem fele képkockánok minosége 50% felett van. És csak néhány képkocka minosége rosszabb mint 25%.

Ami a  Reference frame, (Referencia kép) panelt illeti, a konkrét videó elso feldogozásánál mindig hagyom a programot,  hogy automatikusan egy új referencia képet gyártson - úgy, hogy Last stack is reference mezot nem jelolom be. Mert jó tapasztalataim vannak az automata gyártó referencia képpel, az  Auto sized (quality based) mezot hagyom bejelolve. A Last stack is reference-t csak akkor jelolném be, ha tosbszor egymásután próbálkoznák ugyanazzal a videóval - igy idot sporolnák,  mert a programnak nem kell mindig új referncia képet gyártania.

 

3. Illesztési pontok elhelyezése (Alignment points)

Analízis utan visszamegyek a Frame View panelhoz, ahol most a legjobb kepkockát látom.

Ha a Frames slidert elcsúsztatom jobbra,  oda tudok jutni teljesen a legrosszab képkockához. Hasonlóan mint Registax-ban itt is  ki tudom a hibás képkockákat hagyni a feldolgozásból, elég megnyomni a space gombot a billentyuzeten. Ezután visszamegyek a legjobb kepkockához és megnyomom a Place APs in the Grid gombot , ami azt jelenti, hogy hagyom a programnak elhelyezni az illesztési pontokot (alignment points). (Maga Emil Kraaikamp ezt a modszert bolygóknál nem ajánlja, de tapasztalatom szerint semmi gond nincs vele - és tudom hogy sokan igy csinalják). Az egér jobb gombjának megnyomásával tudom az illesztési pontokat megszuntetni, a bal gomb megnyomásával pedig új illesztési pontot tudok oda tenni. Én csak a korong szélén elhelyezett illesztési pontokat szoktam megszuntetni es új pontokot a Galilei holdakra szoktam tenni, ha valamelyik van a képen. Az  Illesztési pontok nagyságát be lehet allítani az AP size panelon. Szinte mindig 70-100 nagyobbságot használom. Egy képen  tobb féle méretu illesztési pontokat lehet elhelyezni. Ha nagyon kicsi bolygót vagy kulon Galilei holdakat dolgozok fel csak egy illesztési pontot használok, ami elég nagy ahhoz, hogy az egész bolygó beleférjen.

 

4. Képek osszerakása (Stack)

A fo panelba -  Stack options részbe meg tudom jelolni,  milyen formátumba szeretném az  osszerakott kepet elmenteni  (TIFF vagy PNG) és  hány darab (number of frames...) vagy hány százalék (frames percentage...) a legjobb képekbol ossze legyen rakva. Az hogy mennyi a "helyes" mennyiség nehéz megmondani. Attól fugg, milyen volt a seeing, hány frame van osszesen egy videóban stb. Jó dolog kipróbálni tobb mennyiseget, amit nem problema, mert be lehet irni tobbet (pl. 20%, 40%, 60%) es aztan megnézni az eredmenyt hogy hol van az az arany, ahol a zaj meg kibírható,  de azért a kép meg nem veszti el az élességet. Egy átlagos Jupiter felvételen (7000-9000 képkocka) szoktam 50%-60% a legjobb képekbol osszerakni.

A normalize stack mezo bejelolese után AS2! bebiztositja,  hogy ugyanilyen vilagosak  legyenek az végleges kepek. Ezt mindig használom, sokkal konnyebb aztan elérni a helyes fehér-egyensúlyt és az animációkban es nagyon jó,  ha  nincsenek eltérések vilagosságban a képek kozott. Ha megjelolom a Sharpen lehetoséget, AS2! nem csak egy oszerakott TIFF-et ment el, hanem kettot, ahol a második már élesítve lesz (dekonvolucio). Ezt csak a tomeges feldolgozásnál hasznalom pl. amikor hagyom éjszaka 50 videót átszalodni és meg tudjam nézni a minoség valtozasokat.  Amúgy ezt a funkciot nem használom. Registaxban vagy Photoshop-ban élesítem.

Ha nagyon jo volt a seeing,  vagy nem volt eléggé meghosszabbítva a fókusz,  akkor szoktam Drizzle 1,5x használni. Más esetekben felesleges, csak megnoveli a feldolgozás idejét.

És végre megnyomom a Stack gombot es megvárom az eredmenyt. Az eredmény el lesz mentve egy kulon fiókban,  abban a fiókban, ahol a nyers videó van.

 

Ebben a leirasban biztosan nem irtam  az oszes AS2! funkcióról (pl kepek kalibralasa) ,de ha valakit érdekel vagy találkozna feldogozás során valami problemával, nyugodtan irjon nekem es megpróbalok segiteni.